Uusimmat kuvat

Share |

HÄPLISMIkuva_083.jpg

 


 

Tragikoomista naiseuden ylistystä – häikäiseviä kuoroteoksia kuviolausuen , ja laulaen – naisen arkea ja juhlaa hauskasti valittaen – reittä ja revää / häplää ja perää – valtakunnan ainoat kuviolausujat – jokaisessa meissä asuu pieni noita-akka / lehmä – push up-energiaa – kerro kerro kuvastin ken on maassa ryppyisin...

Helmikuussa 1998 joukko naisia päätti näyttää oikean tätienergiansa ja samalla lopettaa kotiruikuttamisen ja valittaa julkisesti kunnolla. Ohjelmistoon kuuluu itse sanoitettuja lauluja, lausuntaa, valituksia – omaperäisellä koreografialla ryyditettynä. Tekstit ovat puhetta naisen elämästä itselle nauraen ja myös syvältäkin kouraisten. Useat esiintymiset ympäri Suomea ovat räjäyttäneet hurmioituneen yleisön nauruhermot. Naistenpäivän aattona 7.3.2004 TV-esiintyminen Pohjantähden alla -ohjelmassa saavutti melkein puolen miljoonan katsojan rajan.

ENERGIAT ESIIN – LÄSKIT KEHIIN SISÄINEN KAUNEUS TULKOON PERÄSSÄ. JOS PYSYY!

 


PRESSISTÄ:

Iltamat, Nauraen karkaava lehmä-kaala 3.3.2012 Poselli, Rauma

"Raumalaista kuviolausuntaryhmää Häplänperän Valittajia katsellessa ja kuunnellessa tulee tietyllä tapaa mieleen Akkapakka-näytelmä, jossa keski-ikäiset naiset tilittävät tuntojaan huumorin voimalla. Valituksen aiheetkin liikkuvat samoissa aihepiireissä: roikkuvissa rinnoissa, vuosirenkaissa vyötäröllä, tahdosta riippumattomissa lihaksissa, kuumissa aalloissa ynnä muissa ikääntyvien naisten elämään oleellisesti liittyvissä probleemissa.

Tosin on sanottava, että liki 15 vuotta sitten perustettu Häplänperän Valittajat on ollut olemassa huomattavasti kauemmin kuin 2000-luvun puolivälissä kirjoitettu näytelmä."

- 6.3.2012 Länsi-Suomi, Maarit Kangas

”Häplänperän Valittajat Ruotsia valloittamaan. Häplänperän Valittajat ovat kalunneet Suomi-neidon kainalosta  nilkkoihin pikkuhousut päässä. Sunnuntaina häämöttää Svea-mamman helmat.  Kuoro on kutsuttu esiintymään Göteborgiin RSKL:n GB-piirin naisjaoston järjestämille Naisten päiville. Päivien teemana on tänä vuonna:  naisenergia.”   

- 11.10.2009 Turun Sanomat

 

”Häplänperän Valittajat on Suomen  ainoa kuviolausuntakuoro. Raumalainen naisryhmä pureutuu valituksissaan naisen ryppyihin ja ryntäisiin.  Siivous , äitiys sekä seksi välitetään ilmoille ja vaihdevuodet pääsevät mopon kyytiin.  Naisenergia suorastaan räjähtää popliinitakin alta ja miehustasta pursuaa uskomaton määrä rekvisiittaa. Tarkka koreografia ,  harkitut sanat, suloinen liike ja hiottu hurmos takaavat yllätyksellisen elämyksen.”  

- Satakunnan kulttuurilehti ARHIPPA 2-3 / 2009

 

”Keski-ikäiset naiset heittävät itsensä täysillä peliin,  heillä on semmareiden  liikunta  sekä huutajista tuttu kurinalaisuus ja vimma.Naiseutta avataan tavalla, mikä ainakin miestä hämmentää aluksi. Pelottavakin informaatio laitetaan kuitenkin pakettiin, joka auttaa koko  yleisön nauttimaan. Häpeänperän vahvat naiset osaavat nauraa itselleen niin, että yleisöstä tulevat kaikille poskilihakset kipeiksi naurusta. Mitään ei jätetä käsittelemättä ja tyyli säilyy: vaihdevuodet kuvataan naisenergiaksi. Jopa pelkkä yksittäinen sana puhuu Häplänperällä paljon, kun se yhdistyy oikeaan liikkeeseen ja ilmeeseen. Katsoja pääsee oivaltamaan,  ja kun esitys on selkeää, niin nuo oivallukset syntyvät yleisössä heti. Tekemisessä on kaikki harkittua ja se yhtyy huolelliseen tekemiseen. Ote on ammattimainen, vaikka näillä harrastelijatekijöillä on siviiliammatit.  Tekstit ja sovitukset ovat kaikki ryhmän omaa käsialaa. Tempo on hurjaa ja liikettä on niin paljon , että esityksen aikana juoksevan kymmeniä pikaspurtteja.  Liike puhuu usein enemmän kuin sanat. Kurinalainen kuviointi on niin tiukkaa , ettei edes armeijan kantavääpeli moiseen järjestykseen pysty. Kappelimestari Kaija Ruoste Pystyy.  Hän nousee vastaavien miestaideryhmien legendojen rinnalle.”            

- 31.1. 2009  Keski-Pohjanmaa ,Hannu Verronen,  Sievi

 

”Raumalainen huumori puri Forssassa,  Flores-leijonien ilta jyrisi naisenergiaa. Roikkuvat rinnat !  Paisuneet varpaat!  Turvonneet huulet!  Naisena oleminen ei kaikissa tilanteissa ole herkkua, mutta huumoria siitä voi revittää..  Ainakin silloin kun vauhdissa on Häplänperän Valittajat. Tunnettu riemuryhmä osoitti, että raumalainen huumori puree myös Forssassa.  Porukka revitti komiikkaa naisen elämän iloista ja suruista ja yleisö puhkesi nauruun,  naisten kesken.” 

- 29.3.2008 Forssan Lehti,  Aki Vaani

 

”Kotkan meripäivät: Valittajien naisenergia syntyy tiukoista peristä, ylösnostetuista ryntäistä ja lyttyyn lyödyistä alleista.  Punaiset tangat heiluvat villisti ja päätyvät naisten päähän. Liian suurta kuppikokoa olevat valkoiset rintaliivit puetaan ja heitetään .  Tää on niin kaunista (melodialla Maa on niin kaunis) .  Naurattihan se kuten myös esitystä seuranneiden ranskalaisten mieskuoron ällistyneet ja epäuskoiset ilmeet. Valittajat laulavat vain vähän ja nekin huutovoittoiset pätkät epävireisesti tarkoituksella varmaankin.  Huuto on voimallista ja tunnelataus hillitöntä. Energisenä ja kannustavana esimerkkinä toimi huutosakin johtaja Kaija Ruoste.”  

- 30.7.2005 Kymen Sanomat

 

”Naiset poistuivat keittiöstä.  Pohjan tähden alla: Naiset valittavat. Kyllä Kulttuuri voikin olla hirveää. Huutavasta raumalaisesta naiskuorosta kertova ohjelma on kamalinta , mitä olen aikoihin nähnyt. Kuoro pelkistää lauluissaan naiseuden itsetunto-ongelmiksi lapsellisiksi vitsiksi.  Ohjelma puolestaan on toteutettu todella rumasti.  On leikkausvaiheessa tehtyjä humoristisia hidastuksia ja nopeutuksia sekä lavaesiintymisiä, joiden kuvaajalle ei olisi koskaan pitänyt antaa kameraa. Häplänperän Valittajat – kuoron ovat rempseää rääkymistä teemoinaan naisen sosiaalinen asema,  ulkonäköpaineet ja seksi.  Näitä puidaan tyyliin ”selluliittipimu vuorossa on rasvaimu”. Kuorolaisten mukaan yhteiskunta ei ole ” tottunut naisen aggressiivisuuteen”.  Tietty arvo ohjelmalla kyllä on. Se kertoo karulla kielellä, kuinka jossain maaseutualueilla sukupuolten tasa-arvo on vasta teoria,  jonka toteutus on koomisessa taiteilussa.”    

-NYT Liite  viikko 18  2005, TV_MAAILMA ARVIOT, KALLE KINNUNEN

 

"Vahvimman piristysruiskeen savoilaiskulttuurin päivään toi kuitenkin raumalainen naiskuoro Häplänperän valittajat, jonka uhkeaa naisenergiaa pursuava, väkevä ja hauska esitys veti yleisön mukaansa. --- Valittajien kuviolausunta on sukua mieskuoro Huutajille, mutta ironian ja itsetunnon tajussa naishuutajat osoittivat ylivoimaisuutensa."
- Savon Sanomat 1.10.2001

"Itsensä likoon pistäminen on monelle heistä ollutkin elämää suurempi kokemus."
Voimatori

"Niin kauan kuin vähintään 25 akkaa huutaa harjoituksissa täysillä ja kaikki ovat oikeassa, on valittajien tulevaisuus turvattu."
- Sari Niinikoski Länsi-Suomessa 7.2.2000

"Vaviskaa suomalaiset! Huutajia ja Seminaarinmäen mieslaulajia te olette jo kuulleet. Nyt tulevat Häplänperän valittajat. Ja ovat naisia Raumalta."
- HS 29.1.2000

"Pois alta risut, männynkävyt ja ennakkoluulot... Häplänperän valittajilla riittää uskallusta heittäytyä asiansa vaatimaan vimmaan."
- Demari 31.7.2000

"Läskit, Synnytys, Tissit, Seksi, Kesäleski... Nuo kaikki ovat osioita Työväen Musiikkitapahtumassa hurmanneen ja hätkäyttäneen Häplänperän valittajien esityksessä, joka antaa uutta sisältöä käsitteelle naisenergia."
- Demari 1.8.2000

"Häplänperän valittajien suosio ei todellakaan ole mikään ihme. Naisen elämän kipeimmät ja samalla ihanimmat asiat levitettän kaikelle kansalle huumorilla."
- Satakunnan Kansa 14.5.2000

"Joutopäivien raikkaimman esityksen tittelistä kilpailee ilmeisen vahvasti omassa sarjassaan Joutoseminaarissa ja Talomuseon illassa esiintynyt raumalainen Häplänperän valittajat. Useampikin henkilö havaittiin myöhemmin hyräilelmässä häplänperäläisten sisääntulolaulua: "Häplänperän valittajat, Häplänperän valittajat, pimppaa, pimppaa vaan..."
- Joutsan Seutu 15.7.1999

"Häplänperän valitajat jatkaa perinnettä, jonka maskuliinisen version edelläkävijöinä ovat olleet Huutajat sekä Seminaarinmäen mieslaulajat. Erotukseksi edellisistä valittajat tarttuvat kiinni naisten elään keskeisiin, vakaviinkin kysymyksiin ironian ja huumorin keinoilla."
- Itä-Savo 13.7.1999